Seppo Fränti esitteli kokoelmaansa ja ystäviään

Yhdistys vieraili Lapinlahden Lähteellä Seppo Fräntin näyttelyssä 25.5.-16

Taiteilija ja taiteenkerääjä Seppo Fränti on hip ja cool, niin kuin hänen näyttelynsä Lapinlahden Lähteellä.
Koko tapaaminen oli mennä sivu suun, kun järjestäjät olivat yllättäen päättäneet siirtää opastetun näyttelykierroksen alkavaksi klo 13:ksi klo 15:sta sijaan.
Ystävällisesti Fränti kuitenkin suostui esittelemään kokoelmansa meille.
Kun nousimme näyttelykerrokseen, Fräntin silmät laajenivat. ”Ai teitä onkin näin paljon”!

Ja yleisöä tuli lisää kaiken aikaa. Mm. näyttelijä Terhi Panula kiersi osan matkasta kanssamme isänsä kapellimestari Jorma Panulan kanssa.

Seppo Fränti ei päästänyt meitä helpolla. Hän selvitti jokaisen taiteilijan vaiheet, mistä hän oli työn löytänyt ja millainen persoona tekijä on. Fränti ei hanki töitä taitelijoilta, joista hän ei pidä. Eikä sellaisilta, joilta hän ei voi halutessaan kysyä kuulumisia.

IMG_0661
Seppo Fränti tuntee henkilökohtaisesti taiteilijansa. Useimmat olivat ikionnelisia, kun heidän työnsä valittiin näyttelyyn.

Seinällä oli myös Outi Heiskasen työ. Fränti kertoi kutsuneensa Outin kanssaan teatteriin. Taksissa kesken matkan tämä kysyi, että kuka sinä oikein olet! Teatteri Komissa olleen esitykseen jälkeen Outi Heiskanen oli noussut seisomaan ja kysynyt kaikuvalla äänellä, missä on vessa. Hän oli kivunnut ylös näyttämölle, kumarrellut ja kiitellyt näyttelijöiden kanssa suosionosoituksista ja hävinnyt lopuksi kulisseihin.

Fräntin suosikkeihin kuuluu myös virolainen taiteilija, jonka ateljeessa Fränti oli vieraillut. Tämä asui kurjassa kerrostalossa Tallinnassa, jossa sähköjohdot roikkuivat portaikossa. Ateljee oli täynnä upeita töitä. Myöhemmin Fränti kuuli, että huonokuntoinen rakennus oli syttynyt palamaan tauluineen.

Keräilijän esittelyä seuratessa mielessä pyörii hänen vuonna 2000 kokemansa draama. Hän oli toinen suomalaisista Jolon saaren panttivangeista.

IMG_0663
Ryhmämme mukana näyttelyyn tutustui mm. taustalla oleva näyttelijä Terhi Panula

Keräämisen Fränti aloitti 1970-80 lukujen vaihteessa. Näyttelyssä oli 81 teosta ja kotona muistaakseni 680 teosta. Viimeisessä huoneessa olleen työn Fränti kertoi sijoittaneensa kotona eteiseen ulko-ovea vastapäätä. Taulussa olevalla hahmolla on samanlainen katse kuin Mona Lisalla. Silmät seuraavat katsojaa.

Olimme onnekkaita, kun saimme Seppo Fräntin oppaaksemme. Hän ei innostu tylsimyksistä. Siksi taitaa olla hyvä, että kotona häntä pidetään silmällä!

Advertisement

Keskustele

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.