Kesäretki Tammisaareen

Kesäretki Tammisaareen sujui aurinkoisessa ja helteisessä säässä. Peruutusten jälkeen osanottajia oli viisi.

Aloitimme retken kävelykierroksella vanhassa kaupungissa. Tammisaari sai kaupunkioikeudet neljä vuotta aiemmin kuin Helsinki vuonna 1546. Rantaviiva on siirtynyt huomattavasti kohti merta ja tulipalo hävitti osan kaupunkia 1820 luvun alussa. Siitä huolimatta jäljellä on pieni ja varsin yhtenäinen vanha kaupunki. Suuret jalavat, lehmukset ja lukemattomat syreenipensaat kurkottelevat vehreiltä pihoilta lankkuaitojen yli hiljaisille kaduille. Pienet puutalot on rakennettu 1700- ja 1800-luvuilla.  Kävelykierroksen keskeytti kahvihetki Cafe Gamla Stanin vehreällä pihalla. Atmosfääri poikkesi aika tavalla helsinkiläisestä kahvilasta. Vieraat pääsivät sisään ilman ongelmia puoli tuntia ennen aukeamisaikaa. Isäntäväen koira majoittui pöytämme alle nukkumaan, emäntä toi ihailtavaksi juuri valmistuneen suklaakakun ja selailtavaksi kahvilakorttelista kertovan kirjan.

Merellisessä Knipanissa syödyn lounaan jälkeen tapasimme Merete Mazzarellan kirjastossa. Merete kertoi kirjojensa aihepiiristä ja rakenteesta. Hän huomautti ironisesti, että kun mieskirjailijat käsittelevät suuria filosofisia asioita, naiskirjailijat kuten hän käsittelevät ”pieniä asioita” kuten avioliitto, rakkaus ja vanheneminen. Merete kertoi myös uusimmasta kirjastaan Elämän tarkoitus ja halusi kuulla kommenttejamme kirjasta sekä käsityksiämme elämän tarkoituksesta. Antoisan tapaamisen loppupuoli sujuikin syntyjä syviä pohdiskellessa. Läksiäislahjaksi saimme uusimman kirjan.

Kirjastosta siirryimme museokeskukseen, lähinnä Helen Shjerbeckin näyttelyn houkuttelemana. Näyttely on kiinnostava, mutta verraten suppea ja käsittää pääosin vähemmän tunnettuja teoksia. Modernia taidetta keskuksessa edusti Cris af Enehjelmin näyttely, joka sai meidät mietteliääksi ja pohtimaan taiteen sisältöä ja tarkoitusta.

Jätimme Tammisaaren tyyliin sopivasti täpötäydellä ”lättähatulla”, joka puksutteli kymmenessä minuutissa Karjaalle. Siellä siirryimme nykyaikaan ja kiidimme halki kesäisten maisemien Turun IC- junalla Helsinkiin.

 

 

 

 

 

 

Keskustele

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.