Viisi askelta hyvinvointiin

Pirkko Lahti, Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja on mainio puhuja. Tarinat polveilevat ja kaskut elävöittävät esitystä. Myös lukuisten julkisuuden henkilöiden nimet vilahtelevat. Nykyinen presidentti on ollut hänen koulukaverinsa. Tavatessaan äskettäin presidentti Mauno Koiviston, hän saattoi todeta, että tämän muisti toimii, kun puhutaan menneistä tapahtumista.

Pirkko Lahden esityksen aiheena oli ikääntyvien hyvinvoinnin aakkoset.

Hyvinvoinnin kulmakivi on luonnollisesti kohtuullinen toimeentulo.  Millainen se on, sen tietää jokainen kohdaltaan. Toimeen pitää tulla. Ylärajaa on hankala määritellä. Hänen tapaamansa lottovoittajat ovat olleet onnellisia vain sen hetken, kun ovat todenneet, että kaikki numerot ovat kupongissa oikein. Sen jälkeen alkavat huolet. Ettei vain kuponki katoa, miten rahat sijoittaa oikein jne.

Sosiaalisen verkoston eli heimojen tärkeyttä hän korostaa. On olemassa monenlaisia heimoja. On klubeja, harrastusporukoita, uskonnollisia yhteisöjä jne. Yleensä ihmisillä on kuusi luottoihmistä, joiden kanssa voi puhua avoimesti. Hän muistuttaa, että ystävyyden polku pitää pitää avoinna. Hoitamatta se sammaloituu. Hän sanoo, etteivät ihmissuhteet jakaudu fifty fifty -periatteella. Toiselta ihmiseltä saa enemmän ja toiselle taas itse antaa enemmän.

Kolmas kohta Pirkko Laineen listalla on kohtuullinen terveys. Ihmiset kokevat oman terveytensä eri tavalla. Kannattaa iloita asioista, jotka vielä kantavat. Hänen muistuttaa, ettei sairauden vangiksi kannata jäädä.

Harrastusten tärkeyttä hän myös korosti ja painotti käsillä tekemisen merkitystä. Kannattaa hakeutua virkistävän tekemisen äärelle. Laulamista ei kannata unohtaa.

Viimeisenä kohtana on päivärytmi. On aamiainen, virkistävä kävelylenkki, ateria, päiväkahvit, päiväunet jne. Rytmi tuo ryhtiä elämään.

Aivotutkimus on tämän hetken kuuma ala. Aivojen toiminnasta saadaan jatkuvasti uutta tietoa. Nyt tiedetään muun muassa, että muistisolut uusiutuvat!

Nauru on terveellistä, koska vatsalihakset rentoutuvat, hormonitaso nousee ja verenpaine laskee. (SK)

 

Keskustele

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.